Wat zie jij?

Wat zie jij?

Op OBS De Boemerang geeft vakdocent Beeldend, Anita Manshanden, les in groep 1/2 van Karin van Duin. Zij sluit hierbij aan bij het kerndoel van Natuur en Techniek.

Het thema waar de groep mee bezig is “ik draag een bril”. Anita vult dit in door de leerlingen op verschillende manieren te leren kijken. Kijken met je handen, spiegelen en observeren.

De leerlingen starten met het kijken naar schilderijen van de kunstenaar Maarten Escher. Ze vragen zich af hoe zijn tekeningen in elkaar zitten en hoe zwart wit werkt. Dit hebben de leerlingen ervaren door zelf een eigen ‘Escher’ te maken.

Je kunt waarnemen door te kijken, maar ook met je ogen dicht kun je door te voelen “kijken”. Vanuit dit principe hebben de leerlingen uit één stuk klei een dier gemaakt.

Ook leren de leerlingen het verschil tussen tekenen vanuit je hoofd en tekenen naar de waarneming. Het kijken via spiegels en caleidoscopen ervaren de leerlingen eveneens. In het klaslokaal is telkens alles wat de leerlingen gemaakt hebben gepresenteerd. De leerkracht introduceerde filmpjes tijdens het project als extra element. De laatste les is besteed door gezamenlijk naar de website van Anita te kijken en feedback te geven op de getoonde objecten. Een geslaagd ‘kijk’ moment als afsluiter!