Anne Frank

Anne Frank

Groep 5/6 van OBS De Boemerang is bezig met het thema Anne Frank. De groep heeft zelf voor dit thema gekozen in het ‘ vrije blok’. De vakdocent Beeldend, Anita Manshanden heeft hier als invulling identiteit aangegeven: wie was Anne Frank en wie ben jij? Wat waren haar toekomstdromen, en wat zijn die van jou en hoe geven we die vorm? Met Anita maken de leerlingen een eigen dagboek. Als voorbereiding daarop gaan de leerkrachten Irma en Tiny met de leerlingen teksten schrijven over dromen en gevoel.

In de eerste les legt Anita aan de hand van foto’s uit wat de bedoeling is. De leerlingen starten met het maken van een omslag van het dagboek. Dit doen ze door het maken van een stempel waarmee ze vervolgens op katoen stempelen.

Het in elkaar zetten van het dagboek gebeurt tijdens de tweede les. Ook maken de leerlingen een ansichtkaart voor iemand, voorzien van een persoonlijke tekst voor de ontvanger van de ansichtkaart.

In de derde, tevens laatste, les maken de leerlingen een zelfportret. In hun silhouet tekenen ze hun toekomstdroom met kleurpotloden. Door daarna wat water over de tekening te laten gaan ontstaat een effect alsof het geschilderd is.

Alle opdrachten voorziet Anita van een voorbeeld. Hierdoor raken de leerlingen geïnspireerd. Het dagboek, de ansichtkaart en het zelfportret zijn gepresenteerd aan elkaar, de leerkrachten en de ouders. De vakdocent is ook mee gegaan naar het Anne Frankhuis in Amsterdam.